menu
Kunstwerk in Stadhuis en gedenkbomen als tastbare herinnerin ...
20 november 2020

Kunstwerk in Stadhuis en gedenkbomen als tastbare herinnering aan Eindhoven 1920-2020

Ter ere van Eindhoven 1920-2020 zijn op vrijdag 20 november vijf gedenkbomen geplant én een kunstwerk onthuld in de entree van het Stadhuis. De gedenkbomen zijn zomerlindes op vijf prominente plaatsen in de verschillende stadsdelen, met uitzondering van het centrum. 

Het jaar 2020 stond bij de gemeente deels in het teken van het feit dat 100 jaar geleden de stadsdelen Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel samen met Eindhoven de grotere gemeente Eindhoven vormden. Met het thema ‘Eer gisteren, vier vandaag, maak morgen’ was het de bedoeling om Eindhoven en de Eindhovenaren te bewegen zoveel mogelijk te organiseren. Helaas viel door corona veel in het water. Daarom wilde het college van B en W graag een tastbare en blijvende herinnering aan Eindhoven 1920-2020.

Kunstwerk tegen wand in het Inwonersplein
In het Inwonersplein is vanaf nu bij binnenkomst een indrukwekkend kunstwerk te bewonderen, gemaakt door Marc Koppen Ontwerp. Op een wand van zo’n 16 meter lang en 3 meter hoog staat de naam van onze stad in grote letters. Over die letters heen staat een gedicht van voormalig stadsdichter Merel Morre. De grote letters ‘Eindhoven’ zijn opgebouwd uit álle 235.158 voornamen van de inwoners van de stad op 1 januari van dit jaar. Als symbool van verbinding tussen alle Eindhovenaren staan er geen spaties tussen de namen.

Zomerlindes in vijf stadsdelen
Groen is belangrijk voor de stad. Daarom is ook gekozen voor het planten van gedenkbomen op prominente plekken in Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel. In overleg met verschillende organisaties uit de stad, waaronder de Van Abbestichting en Trefpunt Groen Eindhoven, is gekozen voor zomerlindes. De zomerlinde is behalve een sterke boom, en van grote waarde voor de biodiversiteit, ook cultuurhistorisch een passende boom.

De bomen zijn te vinden op de volgende locaties:

Gestel: in het plantsoen tussen de Hoogstraat en de Laagstraat.
Stratum: in het plantsoen naast het Parktheater op de hoek van de Le sage ten Broeklaan.
Strijp: in het Jacob Oppenheimpark.
Tongelre: op de kop van de groenstrook aan de Kempensebaan
Woensel: aan de Vlokhovenseweg naast de Onze-Lieve-Vrouw kerk

Burgemeester John Jorritsma verteld over het kunstwerk

foto: Bram Saeys Fotografie

Terug