menu
Mariënhage / DomusDela - door Jasper Scheffers
6 januari 2020

Mariënhage / DomusDela - door Jasper Scheffers

In november zijn de deuren van DomusDela geopend. Wat lang een klooster was, is nu een plek van ontmoeten en verbinden. De geschiedenis van dit terrein gaat terug tot circa 1100, toen op deze plek een kasteel gebouwd werd op een “motte” (kunstmatige heuvel) langs de Dommel. Toen in 1420 de toenmalige heer van Eindhoven Jan van Schoonvorst een nieuw kasteel liet bouwen binnen de stadsmuren, werd deze plek aan enkele aspirant kloosterlingen geschonken om er een klooster naar de leefregels van Sint-Augustinus te stichten. De naam van dit klooster zou “Onser Lieven Vrouwe op die Haghe” worden, maar de namen “Ten Haghe” en “Mariënhage” werden beter bekend.

 Marienhage_027.jpg

In de eeuwen hierna zal het klooster diverse keren veel te lijden krijgen, nog wel het meest tijdens de Tachtigjarige oorlog toen het klooster in brand werd gestoken en een ruïne werd. Hierna zouden de monniken naar Den Bosch zijn gevlucht. In 1629 zijn de monniken weer terug gekeerd naar Mariënhage om het klooster weer nieuwe leven in te blazen. Sindsdien zou het klooster diverse keren van eigenaar wisselen totdat in 1890 het klooster weer door de Orde van de Augustijnen werd opgekocht. De paterskerk werd in 1898 gebouwd en werd ook het Gymnasium Augustinianum opgericht. Het complex werd diverse malen uitgebreid met onder meer de studentenkapel en een wetenschappelijke bibliotheek. Uiteindelijk hebben de Augustijnen het klooster in 2017 overgedragen aan de Dela die het nu verbouwd hebben tot DomusDela.

 Marienhage_002.jpg

DomusDela is een nieuw complex wat volledig in het teken staat van “Ontmoeten en Verbinden”, een functie die het complex van vroeger uit al heeft. De functies van de gebouwen zijn wel veranderd, zo is de Paterskerk geen officiële kerk meer maar een “Ceremoniehuis”, evenals de Studentenkapel. Deze ruimtes kunnen voor diverse doeleinden gebruikt worden. Alle geloofsuitingen zijn verwijderd, maar enkele zijn nog wel in het complex terug te vinden zodat het verleden van het complex zichtbaar blijft. In het oude Augustinianum is nu een hotel, op de begane grond zijn conferentieruimtes geplaatst en een brasserie. Uitkijkend op de binnenplaats kan je hier heel goed verblijven.

Marienhage_030.jpg

Er is dit jaar een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan een zeer bewogen geschiedenis van één van de oudste gebouwen in Eindhoven. We zullen nog lang blijven genieten van dit complex.

Lees hier de complete geschiedenis van dit complex.

Marienhage_028.jpg

Terug