menu
6 januari 2020

Eindhoven 800 jaar stad - door Ronald Rijnen

We schrijven het jaar 2032. Het is dit jaar 800 jaar geleden dat Hertog Hendrik van Brabant Eindhoven stadsrechten verleende. Ik ben 70 jaar en blij dat ik dit mag meemaken. Mijn derde kleindochter is geboren, geen kleinzoons. Grappig want zelf hebben wij drie zoons, geen dochters. Deze week is de reünie van het team dat in 2020 “100 jaar Groot Eindhoven” organiseerde. We lachen nog om het feit dat de meeste Eindhovenaren destijds dachten dat Eindhoven 100 jaar bestond, maar we herdachten natuurlijk de annexatie door (klein) Eindhoven van Woensel, Strijp, Gestel, Stratum en Tongelre in 1920. Inmiddels alweer twee jaar geleden werden Son en Breugel, Best, Veldhoven, Waalre, Geldrop (zonder Mierlo, want dat ging naar Helmond) en Nuenen bij Eindhoven gevoegd. Op dat moment had Eindhoven 260.000 inwoners, maar nu, na de herindeling 405.000.

Aanstaande vrijdag is een belangrijk moment in de geschiedenis van Eindhoven: na een jarenlange discussie beslissen Provinciale Staten (PS) over verhuizing van het Provinciehuis naar het Stationsgebied van Eindhoven. Op de plek waar 12 jaar geleden nog het Beursgebouw stond is een fantastisch nieuw gebouw gerealiseerd, wat hét nieuwe icoon van de stad is geworden. Mochten PS onverhoopt besluiten toch in Den Bosch te blijven, dan zal multinational Smart Photonics zich hier vestigen. Dit succesvolle bedrijf is inmiddels het op-een-na grootste bedrijf van Brainport, nog altijd achter ASML.

2032 is een goed sportjaar. PSV wordt kampioen, nota bene tegen het vorig jaar gepromoveerde FC Eindhoven. En wat in 2020 nog als een grap begon: de Ringloop over de Rondweg is inmiddels een traditie geworden, zelfs een groter evenement dan de Marathon.

Frits-Topvrouw van het jaar is Tessie Hartjes, directeur van Lightyear, succesvol producent van auto’s die rijden op zonne-energie. Dit jaar zijn van de Lightyear twelve één miljoen exemplaren verkocht.

Topman van het jaar is Mohamed Ihattaren, die in zijn eerste jaar als trainer van PSV direct kampioen is geworden en inmiddels de groepsfase in de Champions Leage heeft overleefd...

2032 – een fantastisch jaar.

Terug