menu
De alsmaar veranderende stad - door Jasper Scheffers
16 december 2019

De alsmaar veranderende stad - door Jasper Scheffers

Eindhoven is in transformatie, dit gaat niet onopgemerkt. De laatste tijd hoor ik het steeds vaker: Moet al die hoogbouw nou eigenlijk wel? Is die verandering van die weg nu echt nodig? Waarom maken ze het nou zo moeilijk om de stad in te komen met de auto? Willen we al deze veranderingen wel? Om op deze vragen antwoord te geven moet je dieper graven, waarom zijn al die veranderingen nodig?

Eindhoven is booming, niet alleen populair  bij expats,  vanuit heel Nederland komen er steeds meer mensen naar Eindhoven. Al deze mensen moeten ergens wonen en leven, veel nieuwbouw en een verandering van de stad is hierdoor noodzakelijk.

Eindhoven_114.jpg

Uitgaansleven en evenementen
Ook het uitgaansleven is de laatste jaren drastisch veranderd, waar in de jaren 90 en 00 veel mensen nog graag op zaterdagavond de kroeg indoken, is het nu populairder om op het terras te zitten of zelf naar een festival te gaan. Dit heeft het leven in de stad veranderd, de kroegen raken leger en overal duiken kleine festivals op.

Mede doordat de winkels ook veranderen door onder andere meer verkoop via internet, wordt het oude vertrouwde winkelgebied meer een “leefgebied” Het centrum is niet alleen meer om lekker uit te gaan, maar wordt meer een mix van wonen, werken en leven. De komende jaren zal er veel veranderen in het straatbeeld.

Eindhoven_030.jpg

Buiten het centrum
Maar dit is allemaal niet beperkt tot het centrum, ook de gebieden rondom het centrum veranderen waar je bij staat. De historische plekjes waar je 10 jaar geleden nog niet kwam worden nu omgetoverd tot “hotspots”. De oude weverij is nu de Stadsbrouwerij, het NRE terrein zijn ze nu aan het opknappen, op Strijp-S zijn ze al langer bezig en nog lang niet klaar, etc.

Strijp-S_393.jpg

Wijken
Ook in de wijken is verandering merkbaar, het groeien van de stad brengt ook problemen met zich mee. Illegaal plaatsen van afval, auto’s die hard door de wijken rijden, etc. Iedereen wil het liefst in een rustige mooie groene straat wonen, de problemen zijn dan ongewenst. Om dit voor elkaar te krijgen worden de straten aangepast, in veel gevallen versmald of zelfs doodlopend gemaakt zodat doorgaand verkeer er niet meer doorheen kan. Ook worden de straten netter ingericht en is men aan het onderzoeken hoe het duidelijk gemaakt kan worden dat illegaal afval plaatsen niet kan. Het is een proces van jaren, maar het proces is aan de gang.

In_the_city_009.jpg

De stad blijft veranderen
Eindhoven zal de komende jaren nog flink blijven veranderen, het centrum zal beter bereikbaar moeten worden en tegelijk autoluwer worden. Er blijven meer inwoners naar de stad komen en onze behoeftes blijven veranderen. De stad zal altijd blijven transformeren. Deze transformatie maakt de stad een hele interessante stad, de stad blijft altijd in beweging.

Lees hier het volledige artikel van Jasper over de alsmaar veranderende stad

Vestdijk_Eindhoven_0321.jpg

Terug