menu
29 november 2019

Groot-Eindhoven 100 jaar: Rijk Tongelre wilde niet bij de stad

EINDHOVEN - Vonden de meeste mensen in Strijp de annexatie door Eindhoven wel een goed idee, in Tongelre was er fel verzet. Het kwam zelfs tot een brief aan koningin Wilhelmina. Maar het mocht niet baten, op 27 november viel het Koninklijk Besluit: Tongelre had nog amper vijf weken te gaan als zelfstandige gemeente.

Het verhaal komt van Tonny van den Boomen, auteur van drie boeken over Tongelre en zijn historie. Van den Boomen verhuisde in 1958 als veertienjarige met zijn ouders vanuit Nuenen naar de Tongelresestraat, tussen de spoorlijnen. Daar begon vader Louis café Sportlust. ,,En mijn vrouw was de dochter van de uitbater van café De Koppel", voegt hij er aan toe. Tonny raakte besmet met het horecavirus: maar liefst vier cafés stonden op zijn naam.

In Tongelre is het sentiment over de annexatie nooit verdwenen. Tijdens de Kerstmarkt op zaterdag 14 december bij het Wasven komt het allemaal terug in een toneelstuk met wel 25 karakters en nog wat figuranten. Van den Boomen treedt er op als J.L. van Engeland, de laatste burgemeester van Tongelre. Hij krijgt er gezelschap van de pastoor en zijn meid, een wethouder, de dokter en Vette Hendrik.

Benieuwd naar het hele verhaal?
Lees hier het artikel op ED.nl

Terug