menu
4 december 2019

Eindhovenaar maakt film: Hoe leefde de eerste generatie Turken?

Hoe leefden de eerste Turken hier, toen ze vanaf 1959 als gastarbeider naar Eindhoven kwamen? Filmmaker Emre Kalender maakt er een documentaire over.

Het was best pijnlijk, vinden de jonge Turkse filmmaker Emre Kalender (30) en zijn producente Sophia Shahrjerdy (25), beiden uit Eindhoven. Ze zochten naar documentatie over de eerste Turkse gastarbeiders in de stad. Wat ze vonden? Een paar cliché-foto's van schoenen op een trap, en verder bijna niks. Reden te meer om een documentaire te maken over het leven van de eerste generatie Turken in Eindhoven.

De viering van honderd jaar Eindhoven in 2020 is een extra aanleiding om aan de film te beginnen, die voor een groot deel zal bestaan uit gesprekken met oudere Turken en ook met enkele jongeren. Wethouder Yasin Torunoglu gaf het idee als privépersoon een duw in de rug en was woensdag ook bij opnamen in het CKE. Hij had zijn in juli geboren dochtertje Niva meegebracht. ,,De documentaire is ook voor haar belangrijk. Ze kan eruit leren wat haar wortels zijn.”

Benieuwd naar het hele artikel?
Lees verder op ed.nl

Terug