menu

Eer gisteren

Op 1 januari 1920 gingen de dorpen Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel samen met de stad Eindhoven. Zo ontstond het huidige Eindhoven. Dat ging niet zonder slag of stoot. Voorafgaand aan die datum vond er een jarenlange discussie plaats. In mei 1918 realiseert men zich echter dat er geen ontkomen meer aan is. De explosieve bevolkingsgroei die een gevolg is van de grote industriële groei (met name door Philips) zorgt voor woningnood en een tekort aan allerlei voorzieningen die het belang van één bestuur duidelijk maken.

Op 31 december 1919, de dag voor de definitieve annexatie wordt in Stratum het annexatiemonument (voor de St. Joriskerk) onthuld. Het idee dat de lampen om middernacht, tijdens de start van het nieuwe jaar, gaan branden mislukt door een stroomstoring. Dit is één van de vele anekdotes rondom de annexatie.

Heb jij leuke (of minder leuke) aanvullingen of heb je nog mooie oude foto's? Laat het ons weten onder de noemer: Eer gisteren! Je kunt hiervoor gebruik maken van het contactformulier onderaan deze pagina. 

 

Verhalen van vroeger

100 Jaar Eindhovense Olympiërs

21 april 2020

De eerste Eindhovense Olympiër was Piet de Brouwer in Antwerpen 1920. In dat zelfde jaar, 1920, werden de dorpen Tongelre, Stratum, Gestel, Strijp en Woensel samengevoegd met Eindhoven en ontstond Groot Eindhoven. Er is op dit moment, in 2020, dus sprake van 100 jaar Eindhovense Olympiërs. Wie mag zich Eindhovense Olympiër noemen?

100 jaar Groot Eindhoven in oude en nieuwe stenen

28 december 2019

Wat is er na honderd jaar ‘groot’ Eindhoven nog over van de oude dorpskernen die samen de stad vormden in 1920? Veel verdween natuurlijk, in ‘sloopstad’ Eindhoven, maar er is zeker nog genoeg terug te vinden van de oude dorpen.

Annexatie door Eindhoven: altijd bang voor de grote stad

28 december 2019

Bang voor het verlies van de eigen identiteit, de teloorgang van het groene karakter en bevreesd voor hogere belastingen. Alsof er niets veranderd is. De dorpen rondom Eindhoven zagen honderd jaar geleden een annexatie door de stad helemaal niet zitten, en een eeuw later is dat nog steeds het geval.

Contact

Heb je een vraag of wil je meer weten over Eindhoven 1920-2020?